Ted-Jan Bloemen rijdt baanrecord 10 km in Calgary

De sensatie vond zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary niet plaats in de A-groep maar in de B-divisie. Daar haalde de Canadese ‘Nederlander’ Ted-Jan Bloemen uit met de derde tijd ooit gereden op de 10 kilometer: 12.33.75. Een baanrecord voor de Olympic Oval en bovendien met afstand de snelste tijd van de dag.

De prestatie maakt het extra zuur dat Bloemen een week geleden in eigen huis werd gediskwalificeerd op de 5 kilometer na twee valste starts. Getergd en gebrand op revanche reed hij zaterdag zelfs lange tijd onder het huidige wereldrecord van Nils van der Poel (12.30.74). Op het eind liepen zijn rondetijden op maar dat deed niks af aan de glans van het persoonlijk record waarmee hij over de streep kwam.

Bloemen was bijna 12 seconden sneller dan Davide Ghiotto die enkele uren eerder in de A-groep het goud won in 12.45.10. Ghiotto volgt daarmee Enrico Fabris op, tot nu toe de enige Italiaan met een wereldbekerzege op de 10.000 meter.

Patrick Roest moest het in een directe confrontatie afleggen tegen Davide Ghiotto. Hij had het ‘niet in de benen’ zitten om de Italiaan voor te blijven. Met 12.51.50 pakte Roest het zilver voor Beau Snellink die met een persoonlijk record van 12.53.34 knap naar het brons reed in Calgary.

Ook Kars Jansman reed een persoonlijke toptijd: 12.58.77.

Bekijk hier de volledige uitslag van de 10 kilometer heren in de A-groep.

Jorrit Bergsma en Mats Stoltenberg kwamen net als Ted-Jan Bloemen in actie in de B-groep. Bergsma noteerde daar de tweede tijd: 12.49.54. Met die tijd zou hij het zilver gewonnen hebben in de A-groep. Stoltenberg kwam tot 13.05.50.

Bekijk hier de volledige uitslag van de 10 kilometer heren in de B-groep.

Overige uitslagen

1500 meter dames: zilver voor Antoinette Rijpma de Jong, Miho Takagi wint goud.

500 meter heren: de Koreaan Jun-Ho Kim pakt goud, Jordan Stolz het zilver

Team Sprint dames: Team NL pakt brons, Team USA wint voor Canada.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s