Leerdam en Otterspeer aan kop van NK Sprint 2023

Jutta Leerdam en Hein Otterspeer gaan in Heerenveen na twee afstanden aan de leiding van de NK Sprint 2023.

Leerdam stelde op onnavolgbare wijze orde op zaken nadat ze eerder op de dag het onderspit delfde tegen Femke Kok op de 500 meter. Ze won de 1000 meter ondanks materiaalpech in een snoeihard baanrecord van 1.12.83.

Hein Otterspeer schaatste zich naar de top van het klassement met één van zijn snelste 1000 meters ooit in Thialf.

Dames

Enkele uren eerder ging alle aandacht in Heerenveen uit naar Femke Kok die – nadat het dit seizoen maar niet wilde lukken – eindelijk weer eens liet zien wat ze kan. Kok won de openingsafstand van het toernooi in 37.07 en versloeg de vrouw die niet te kloppen leek maar uiteindelijk toch te kloppen bleek. En dat terwijl Leerdam met 37.14 toch een persoonlijk record op de klok had gezet.

Het kampioenschap kreeg daarmee een extra dimensie waar het publiek in Thialf van smulde. Zeker toen Leerdam en Kok ook nog tegen elkaar op het ijs kwamen op de 1000 meter. Dat leverde een prachtig gevecht op dat uiteindelijk ruim in het voordeel van Leerdam werd beslecht. Kok had met 1.14.13 geen antwoord op het baanrecord van haar concurrente. Leerdam begint de tweede dag van de NK Sprint met meer dan een halve seconde op de tweede 500 meter.

Marrit Fledderus is de nummer drie na de eerste dag van de NK Sprint. Ze heeft 1,78 seconden achterstand op Jutta Leerdam en is dus uitgeschakeld voor de nationale sprinttitel maar doet nog wel mee om de startbewijzen voor de EK Sprint. Dat geldt ook voor Isabel Grévelt die vierde staat in het tussenklassement. Haar achterstand bedraagt 2,19 seconden.

Voor titelverdedigster Michelle de Jong is dat lastiger. Zij staat vijfde na de eerste dag van de NK Sprint.

TUSSENKLASSEMENT DAMES NK SPRINT 2023

Heren

Bij de mannen maakte Hein Otterspeer indruk met een tijd onder de 35 seconden op de eerste 500 meter (34.89). Daarna wist hij zich met de winnende tijd van 1.07.53 op de 1000 meter naar de top van de rangschikking te knokken.

Kai Verbij baarde ook opzien in Thialf. Na een lastig begin van het seizoen met een liesblessure en een operatie aan zijn blinde darm werd hij dinsdag tweede op de 500 meter in 34.79(8). Daarmee bleef winnaar Janno Botman hem met slechts twee duizendsten voor. Op de 1000 meter kwam Verbij tot 1.08.41, snel genoeg om tweede te blijven in het tussenklassement na twee afstanden. Hij begint de tweede dag van de NK Sprint met 0,34 seconden achterstand. .

Merijn Scheperkamp staat derde na de eerste dag van de NK Sprint op 0,38 seconden van Otterspeer. Ook voor wereldkampioen sprint Thomas Krol is de weg naar de nationale sprinttitel nog niet helemaal geblokkeerd. Hij heeft wel een halve seconde achterstand goed te maken. Janno Botman en Kjeld Nuis staan vijfde en zesde, op respectievelijk 0,59 en 0,66 seconden van leider Hein Otterspeer.

De top drie van de NK Sprint plaatst zich voor de EK Sprint van 6 t/m 8 januari in het Noorse Hamar.

TUSSENKLASSEMENT HEREN NK SPRINT 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s