Rijpma en Roest aan de leiding van NK Allround 2023

Antoinette Rijpma – de Jong en Patrick Roest gaan na de eerste dag aan de leiding bij de NK Allround in Heerenveen. Ze wonnen allebei met overtuiging de openingsafstand van het toernooi en wisten na de 3 en 5 kilometer hun leidende positie in het klassement te behouden. Patrick Roest zit in een zetel, Rijpma-de Jong moet woensdag het gevecht om de titel aangaan met Marijke Groenewoud.

Dames

Al zijn er nog twee afstanden te rijden, een ticket voor de EK Allround kan Antoinette Rijpma-de Jong niet meer ontgaan. De regerend Europees kampioene is erop gebrand om begin januari haar titel te verdedigen in het Noorse Hamar. De top drie van de NK zal naar die wedstrijd worden afgevaardigd.

De nationale allroundtitel heeft ze daarentegen nog lang niet met zekerheid in de pocket. De Friezin begon uitstekend met een persoonlijk record op de 500 meter (38.40). Op de 3000 meter moest ze de overwinning laten aan Marijke Groenewoud die verrassend als eerste vrouw op een NK Allround onder de 4 minuten reed.

Groenewoud – met 38.95 op de 500 meter al heel netjes aan het kampioenschap begonnen – bracht op de 3 kilometer de spanning helemaal terug in het kampioenschap. Ze zette 3.59.40 op de klok en kroop daarmee in het klassement richting Rijpma-de Jong die in 4.00.68 over de streep kwam.

Op de 1500 meter bedraagt het verschil woensdag een dikke seconde. Daarna volgt nog de 5000 meter, waarvoor marathonrijdster Groenewoud de beste papieren lijkt te hebben. De strijd ligt nog volledig open.

Joy Beune is na twee afstanden derde in het tussenklassement maar is in principe uitgeschakeld voor de strijd om de titel. Ze heeft op de 1500 meter een achterstand van 3,5 seconden op Antoinette Rijpma – de Jong.

Titelverdedigster Merel Conijn had door corona een lastige start van het seizoen. Ook op dit NK doet ze nog niet mee om de prijzen. Ze staat na twee afstanden zevende op meer dan zeven seconden achterstand.

TUSSENKLASSEMENT DAMES NK ALLROUND 2023

Heren

Bij de mannen is de nationale titelstrijd een stuk minder spannend dan bij de vrouwen. Patrick Roest staat er na de eerste dag van het kampioenschap riant voor. De drievoudig wereldkampioen allround legde met de winnende tijd van 36.11 op de 500 meter al meteen een solide basis.

Op de 5000 meter hoefde Roest niet tot op de bodem te gaan om aan de leiding te blijven in het klassement. Toch liet hij het niet gebeuren dat iemand anders er met de overwinning vandoor zou gaan. Met gemak – zo leek het – dook hij op het eind de 28’ers in. Het kampioenschapsrecord bleef net buiten zijn bereik, met 6.10.42 bleef hij er enkele honderdsten boven hangen.

Het was wel genoeg voor de winst en de leiding in het klassement met bijna 5 seconden voorsprong op de verrassende nummer twee in de rangschikking: Beau Snellink. De pas 21-jarige schaatser van Jumbo Visma begon het toernooi met de 13e plaats op de 500 meter in 37.67. Later op de dinsdag klom hij met een dijk van een 5 kilometer in 6.11.09 heel knap naar de tweede positie.

Snellink voelt wel de hete adem in de nek van titelverdediger Marcel Bosker die door een goede 5000 meter (6.17.89) opstormde naar de derde plaats in het klassement. Het verschil met Beau Snellink is slechts 0,15 seconden.

Jordy van Workum staat vierde op 5,49 seconden van Patrick Roest. De strijd om de EK-tickets is daarmee bij de mannen nog niet gestreden.

TUSSENKLASSEMENT HEREN NK ALLROUND 2023

Advertentie

Een gedachte over “Rijpma en Roest aan de leiding van NK Allround 2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s