Rijpma en Roest Nederlands kampioen allround 2023

Antoinette Rijpma – de Jong en Patrick Roest hebben in Heerenveen de nationale allroundtitels 2023 op hun naam geschreven. Europees kampioene Rijpma moest woensdag nog wel afrekenen met Marijke Groenewoud die zich niet zomaar gewonnen gaf. Roest reed twee dagen lang ontspannen en superieur in het rond en won alle vier de afstanden van het toernooi.

Dames

Op de 1500 meter liet Antoinette Rijpma – de Jong woensdag zien hoe ze gegroeid is de afgelopen jaren. Waar ze het vroeger ‘eng’ vond om onder druk te moeten presteren had ze daar nu totaal geen moeite mee. Met 1.52.95 reed ze op indrukwekkende wijze het baanrecord (1.53.10) van Ireen Wust uit de boeken. Daarmee drukte ze in één klap de dreiging die dinsdag nog uitging van Marijke Groenewoud de kop in.

Rijpma begon met 9,93 seconden voorsprong aan de afsluitende 5000 meter. In een directe confrontatie met Groenewoud bleek die marge meer dan groot genoeg. De schaatsster van Zaanlander ging dapper het gevecht aan maar moest al heel snel de conclusie trekken dat wegrijden bij Rijpma een heilloze missie was. Groenewoud zette op de eerste 5000 meter uit haar schaatscarriere wel een geweldige tijd onder de 7 minuten op de klok van 6.55.75.

Rijpma – de Jong kwam in 6.57.07 over de streep en haalde daarmee haar vierde nationale allroundtitel binnen. Ze schaart zich daarmee in het rijtje Atje Keulen-Deelstra en Ireen Wust.

Joy Beune stond na de 1500 meter derde in het tussenklassement. Op de 5000 meter kwam ze tot 7.03.63. Ruim voldoende om de derde positie te consolideren en het laatste startbewijs voor het EK in haar zak te steken.

Sanne in ’t Hof won heel knap de afsluitende 5000 meter in 6.53.23. Ook bij de World Cup in Calgary was ze al de snelste vrouw van de dag op de langste afstand.

EINDKLASSEMENT DAMES NK ALLROUND 2023

Heren

Patrick Roest mocht woensdag met een straatlengte voorsprong (45 seconden) beginnen aan de afsluitende 10 kilometer van het NK Allround. Met een hele strakke 1500 meter won Roest in 1.44.06 zijn derde afstand van het toernooi. Daarna kon hij ontspannen op weg gaan naar zijn tweede nationale allroundtitel.

Ook op de slotafstand leek het allemaal vanzelf te komen. Hij lapte zijn tegenstander Jordy van Workum en knalde er op het eind een serie rondjes 29-laag uit. Om te finishen in de winnende tijd van 12.44.52 en dus kampioen te worden met vier afstandszeges. Uitzonderlijke klasse!

Achter Roest ging de strijd alleen nog om de resterende twee startbewijzen voor de EK Allround in Hamar. Met als glorieuze winnaars Beau Snellink en Marcel Bosker.

De 21-jarige Snellink moest flink aan de bak op de 1500 meter. Hij klokte met 1.47.23 een persoonlijk record maar zakte in het tussenklassement toch naar de vierde plek. Jordy van Workum en Marcel Bosker gingen hem voorbij. Op de 10 kilometer stelde Snellink orde op zaken. Met 12.52.51 – ook weer een pr – deelde hij een flinke tik uit aan de concurrentie en klom hij terug naar de nummer twee positie. Goed voor het zilver en een ticket naar het EK.

Ook ‘rekenaar’ Marcel Bosker had aan 13.12.72 genoeg om de derde plek in de rangschikking vast te houden. Ook hij mag zijn koffer pakken en op het vliegtuig stappen richting Hamar.

EINDKLASSEMENT HEREN NK ALLROUND 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s