Leerdam en Scheperkamp winnen EK Sprint 2023 in Hamar

Jutta Leerdam en Merijn Scheperkamp hebben zaterdag in Noorwegen het Europees kampioenschap sprint 2023 op hun naam geschreven. Leerdam schaatste zorgeloos naar prolongatie van haar Europese titel. De pas 22-jarige Scheperkamp maakte geen fouten en klopte Nederlands kampioen Hein Otterspeer op waarde in het Vikingskipet in Hamar.

Dames

Jutta Leerdam begon de tweede dag van de EK Sprint met een ruime voorsprong op Femke Kok. Op de tweede 500 meter voegde ze daar nog eens een mentaal tikje aan toe. Wat vrijdag niet lukte, flikte de regerend Europees kampioene sprint zaterdagochtend wel. Ze won de 500 meter in 37.76 voor Kok die in 37.87 over de finish kwam.

Op de afsluitende 1000 meter hoefde de schaatsster van Jumbo Visma alleen nog maar overeind te blijven om haar titel te prolongeren. Leerdam kennende zou ze het daar niet bij willen laten. Ze sprak hardop uit dat ze het baanrecord van Miho Takagi (1.13.75) in het vizier had .. Daar kwam ze niet in de buurt, misschien mede doordat de slotafstand begon met een valse start. Leerdam pakte wel de winst in 1.14.80 voor Femke Kok die ruim 1,2 seconden langzamer was dan de Europees kampioene.

De strijd om het brons ging dit weekend tussen Vanessa Herzog en Marrit Fledderus. Een strijd die glorieus werd gewonnen door Herzog. Op de tweede 500 meter bouwde ze met 38.25 haar voorsprong al verder uit. Fledderus kwam in 38.53 over de streep. Met de 1000 meter maakte de Oostenrijkse het werk af. Met 1.17.20 stelde ze het EK-brons veilig.

EINDKLASSEMENT EK SPRINT 2023 DAMES

Heren

Bij de mannen was de strijd om de Europese titel wel bloedstollend spannend. De 34-jarig Hein Otterspeer was erop gebrand om zijn eerste grote internationale prijs binnen te halen in Hamar. Ware het niet dat de 12 jaar jongere Merijn Scheperkamp het hele toernooi gretig op het vinkentouw zat.

De twee begonnen met een verschil van 0,15 seconden aan de tweede dag van de EK Sprint, in het voordeel van de veteraan. Maar net als vrijdag maakte Otterspeer een misser in de laatste bocht en wist hij slechts ternauwernood overeind te blijven. Scheperkamp kon vrijuit in 35.13 de winst op de 500 meter binnenhalen en met de beste papieren voor de titel aan de afsluitende 1000 meter beginnen.

Op de slotafstand wist de jongeling van Jumbo Visma het hoofd uitermate koel te houden. Met 1.09.00 moest hij op de 1000 meter weliswaar de eer aan Hein Otterspeer laten. Maar het was meer dan voldoende om zijn eerste Europese sprinttitel op te eisen.

Otterspeer zette 1.08.66 op de klok. Een tijd waarmee hij nog wel terug wist te klimmen naar het zilver in het klassement. Een kleine pleister op een grote wond .. want voor de zoveelste keer in zijn carriere wist de Nederlands kampioen sprint het door eigen fouten niet waar te maken.

De strijd om het brons tussen Marten Liiv en Kai Verbij werd door de capriolen van Otterspeer ineens een strijd om het zilver. Liiv kwam met 1.09.24 tekort om Otterspeer van het zilver af te houden. De Est – die rijdt in dienst van het Nederlandse Team IKO – won niet onverdienstelijk het brons.

Kai Verbij was het hele toernooi onzichtbaar en kon ook op de laatste 1000 meter weinig indruk maken. Hij zakte naar de vierde plaats in de rangschikking.

EINDKLASSEMENT EK SPRINT 2023 HEREN

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s