Rijpma en Roest Europees kampioen allround 2023

Antoinette Rijpma-de Jong en Patrick Roest hebben zondag in Hamar de Europese allroundtitels op hun naam geschreven. Voor Rijpma is het de derde keer dat ze het EK Allround wint. Roest zegeviert voor de tweede keer op het Europese toneel. Zowel bij de mannen als de vrouwen ging het zilver naar Noorwegen. De klassieke strijd tussen de Nederlanders en de Noren is daarmee definitief terug in het langebaanschaatsen!

Dames

Rijpma-de Jong begon zondag met een riante voorsprong aan de laatste dag van het kampioenschap. Op de 1500 meter bouwde ze de marge nog eens verder uit met de winst in 1.55.39. Ragne Wiklund en Marijke Groenewoud waren beiden niet in staat om op de schaatsmijl tijd goed te maken.

De regerend Europees kampioene stond aan de start van de afsluitende 5000 meter meer dan 10 seconden los van beide concurrentes. De derde tijd van 7.05.23 was daarmee meer dan genoeg om voor de tweede keer op rij de Europese allroundtitel te prolongeren. Rijpma won het EK Allround eerder in 2019 en 2021.

Marijke Groenewoud klokte zondag zowel op de 1500 meter (1.55.66) als op de 5 kilometer (7.02.27) de tweede tijd. Na drie afstanden stond ze ook nog tweede in de rangschikking. Maar Ragne Wiklund legde een uitermate vlakke 5000 meter op het ijs. Met 6.57.19 won ze de slotafstand en kaapte ze het zilver weg voor de neus van Groenewoud. Ze is daarmee de eerste Noorse vrouw die op het podium van een EK Allround terecht komt.

Robin Groot maakte een uitstekend EK-debuut in Hamar. Ze eindigde op de vierde plaats in de eindrangschikking.

EINDKLASSEMENT DAMES EK ALLROUND 2023

Zo voorspelbaar als het vrouwentoernooi was, zoveel spanning en sensatie zat er in het mannentoernooi. Patrick Roest kreeg zaterdag al een veeg uit de pan van Sander Eitrem die hem verrassend versloeg op de 5000 meter. Op de 1500 meter deed de 20-jarige Noor daar zondag nog een schepje bovenop door de klassementsaanvoerder te verslaan.

Roest maakte een capitale inschattingsfout en moest Eitrem op de laatste wissel voor laten gaan. Met 1.44.44 ging de Noor hem bovendien voorbij in de rangschikking. Roest finishte in 1.45.83. Het Vikingskipet hield daarna de adem in voor de slotafstand van het EK Allround. Het verschil op de 10 kilometer bedroeg namelijk slechts 1,78 seconden in het voordeel van Eitrem ..

Patrick Roest reed een hele slimme race waarbij Eitrem in het begin niet kon profiteren van zijn slipstream. De Noor bleef lang in de buurt van Roest waardoor er voor de regerend Europees kampioen niks anders op zat dan te versnellen. Dat lukte maar ook Eitrem wist op dat moment nog gas te geven. Tot Roest met nog zeven ronden te gaan de 29’ers in dook. Eitrem was niet fris genoeg meer om die aanval te pareren. Met de winnende tijd van 12.58.09 vocht Patrick Roest zich op heroische wijze naar zijn tweede Europese allroundtitel.

Sander Eitrem knokte zich met 13.04.24 naar een prachtig persoonlijk record in het Vikingskipet. In eigen huis kreeg hij zondag het zilver omgehangen. Het brons was voor de Belg Bart Swings die met een uitstekende 1500 meter goede zaken deed en op de 10 kilometer zijn derde plek in de rangschikking kon consolideren.

Beau Snellink en Marcel Bosker kenden allebei geen gelukkig kampioenschap. Snellink verloor zaterdag op de openingsafstand meteen veel tijd door een vervelende kruising. Bosker moest op de 500 meter over rijden omdat hij werd gehinderd door zijn tegenstander die onderuit ging. De twee Nederlanders eindigden respectievelijk op de zesde en zevende positie in het eindklassement.

EINDKLASSEMENT HEREN EK ALLROUND 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s