Fish wereldkampioen 10 km

Een historische 10 kilometer vrijdag bij het WK Afstanden in Salt Lake City. Voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap (20 jaar) werd er geen Nederlander wereldkampioen. Sterker nog: er stond niet eens een Nederlander op het podium!

Graeme Fish schaatste op indrukwekkende wijze in een wereldrecord van 12.33’86 naar de wereldtitel. De 22-jarige Canadees – die nu al de bijnaam ‘the man, the myth, the legend’ heeft – had totaal geen moeite met de ijle lucht in de Olympic Oval waar vele andere schaatsers helemaal stuk op gingen.

Olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen – die donderdag Canada al de wereldtitel op de 5000 meter bezorgde – moest ruim 11 seconden toegeven op zijn landgenoot. Hij won het zilver in 12.45’01. Bloemen deed aan het begin van de 10 kilometer nog een dappere poging om zijn wereldrecord terug te pakken. Maar halverwege de wedstrijd verloor Bloemen al de aansluiting met Fish.

De Duitser Patrick Beckert reed naar het brons in een persoonlijk record van 12.47’93.

Voor Jorrit Bergsma – duidelijk geen fan van op hoogte schaatsen – was de 10 kilometer in Salt Lake City net een paar rondjes te lang. Hij reed in het begin keurig 30’ers, op het schema van het Nederlands record. Maar in de laatste drie ronden verloor Bergsma 7 seconden! Hij finishte met een rondje 32’9 in 12.48’45, de vierde tijd.

Patrick Roest kon na het debacle van donderdag op de 5000 meter ook op vrijdag niet mee met de besten. Halverwege ging hij al de 31’ers in om te finishen in 13’03’90 .. de achtste tijd. Bovendien een tijd waarmee hij door wereldkampioen Fish gelapt zou zijn ..

Ook al waren de omstandigheden vrijdag beter dan donderdag in de Olympic Oval, de 10 kilometer in de ijle lucht bleek loodzwaar. Diverse schaatsers zaten er helemaal doorheen. De Rus Alexander Rumyantsev, de Italiaan Nicola Tumolero en Dmitry Morozov uit Kazachstan maakten hun race niet af. Ze stapten vroegtijdig van het ijs.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s